Δελτίο Τύπου 28-09-2015

Δελτίο Τύπου 28-09-2015

logo small

Ολοκληρώθηκε την 26/09/2015 στις 19:00 το αγωνιστικό σκέλος του 33ου Σπάρταθλον, του ιστορικού αγώνα δρόμου 246 χιλιομέτρων, μετά τη λήξη του χρονικού ορίου των 36 ωρών από την εκκίνηση. Η αυλαία έπεσε για ένα ακόμη αγώνα Σπάρταθλον που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης, και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους.

Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη την Παρασκευή το πρωί. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.
Ολοκληρώθηκε την 26/09/2015 στις 19:00 το αγωνιστικό σκέλος του 33ου Σπάρταθλον, του ιστορικού αγώνα δρόμου 246 χιλιομέτρων, μετά τη λήξη του χρονικού ορίου των 36 ωρών από την εκκίνηση.
Η αυλαία έπεσε για ένα ακόμη αγώνα Σπάρταθλον που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης, και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους.
Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη την Παρασκευή το πρωί. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.
Η εξέλιξη του αγώνα προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα με τις ανατροπές να κυριαρχούν στη γενική κατάταξη. Τελικά νικητής στέφτηκε ο Γερμανός Florian Reus (no.324) με χρόνο 23.17.32 με δεύτερο το Βρετανό Dan Lawson (no.162) με χρόνο 23.53.33 και τρίτο τον Δανό Hansem Kim (no.286) με χρόνο 23.54.38.
Ακολούθησε 4η στη γενική κατάταξη η πρώτη γυναίκα για φέτος, η Αμερικανίδα Katalin Nagy (no.250) με χρόνο 25:07:13,μία επίδοση ρεκόρ για τις γυναίκες στην ιστορία της διοργάνωσης. Δεύτερη γυναίκα η επίσης Αμερικανίδα Alyson Venti (no.354) με χρόνο 26.50.51, και τρίτη γυναίκα η Ουγγαρέζα Lubics Szilvia (no.117) με χρόνο 29.18.45.
Πρώτος Έλληνας αθλητής και 13ος στη γενική κατάταξη ο Πετρόπουλος Νικόλαος (no.8) με χρόνο 27.40.24. Δεύτερος Έλληνας και 15ος στη γενική κατάταξη ακολούθησε ο Γιάννης Κουρκουρίκης (no.4) με χρόνο 28.22.47. Τρίτος Έλληνας ο Μπάκας Βαγγέλης (no.20) που τερμάτισε 19ος με χρόνο 28.45.33, μαζί με τον Σπαρτιάτη Δημόπουλο Ιωάννη (no.321) που έτρεχε «εντός έδρας» και ήρθε 20ος στη γενική κατάταξη.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που υπέφεραν από μικρο-τραυματισμούς, υποθερμία και υπερκόπωση, αναμενόμενα προβλήματα που ξεπεράστηκαν στην πλειοψηφία τους με τη βοήθεια των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών. Μεγαλύτερες δε ήταν οι καταπονήσεις στις πατούσες των αθλητών όπου στις πρώτες 12 ώρες του αγώνα δοκιμάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου 12άωρου του αγώνα από τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες.Τα ασθενοφόρα και τα οχήματα υποστήριξης ήταν διαθέσιμα σε όλες τις στιγμές που χρειάστηκε ενώ η ομάδα υποστήριξης του Σπάρταθλον φαίνεται πως ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Τα απρόοπτα όμως δεν είχαν πάντα αρνητική χροιά αφού οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν έλλειψαν και από τη φετινή διοργάνωση. Ο Έλληνας Γιάνης Κουρκουρίκης χόρεψε για λίγο συρτάκι καθώς τερμάτιζε εντυπωσιακά με την Ελληνική σημαία στα χέρια ανεμίζοντας, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους που είχε μαζευτεί για να υποδεχτεί τους Έλληνες Σπαρταθλητές. Ο 96ος Ισραηλινός Krauz Gilad τερμάτισε σηκώνοντας στα χέρια τη γυναίκα και την κόρη του σε μια επίδειξη δύναμης και αγάπης. Ο Γιαπωνέζος Ikeda Jin (no.40) έκανε την πρώτη «Σπάρταθλον» πρόταση γάμου στην αγαπημένη του αμέσως μετά τον τερματισμό του στην 138η θέση. Ο Σπαρτιάτης Χρήστος Μασούρας(no.322) κατά τον τερματισμό του σκαρφάλωσε στο άγαλμα του Λεωνίδα πανυγηρίζοντας ξεσηκώνοντας το πλήθος τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία.

Ο Πολωνός Malinowski Zbigniew (no. 348) που τερμάτισε 47ος μαζί με το Γάλλο Segui Gerard (nο.115) που τερμάτισε 139ος ήταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες τερματίσαντες αθλητές της φετινής διοργάνωσης στα 61 τους χρόνια. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη σε ηλικία, ήταν η Ιαπωνέζα Furuyama Takako (no.36), που τερμάτισε 172η στα 62 της χρόνια.
Το βραδινό του Σαββάτου, ο Δήμος της Σπάρτης είχε προετοιμάσει εκδήλωση, διαμορφώνοντας κατάλληλα στο πνεύμα του Σπαράθλου την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, προσκαλώντας όλους τους δημότες να προσέλθουν και να γιορτάσουν μαζί με τους Σπαρταθλητές την ολοκλήρωση του άθλου των 246 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές στις κατηγορίες των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα.
Η αναχώρηση των αθλητών και αθλητριών από την πόλη της Σπάρτης, έγινε σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, μετά το μεσημεριανό γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης, κο. Ευάγγελος Βαλιώτης. Η απονομή των επάθλων θα λάβει χώρα το βράδυ της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ιερά Οδό.
Όλη η ομάδα του Σπάρταθλον αλλά και οι αθλητές ανά τον κόσμο έχουν ήδη το βλέμα στραμμένο στο 34ο Σπάρταθλον που είναι προγραμματισμένο για το Σεπτέμβρη του 2016 και θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης και γιατί όχι να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ


Sponsors 

Supporters

 

 

Described as the world's most grueling race, the Spartathlon runs over rough tracks and muddy paths (often it rains during the race), crosses vineyards and olive groves, climbs steep hillsides and, most challenging of all, takes the runners on the 1,200 meter ascent and descent of Mount Parthenio in the dead of night.
This is the mountain, covered with rocks and bushes, on which it is said Pheidippides met the god Pan.

Spartathlon is the event that brings this deed to attention today by drawing a legend out of the depths of history. The idea for its creation is belongs to John Foden, a British RAF Wing Commander. As a lover of Greece and student of ancient Greek history, Foden stopped his reading of Herodotus' narration regarding Pheidippides, puzzled and wondering if a modern man could cover the distance from Athens to Sparta, i.e. 250 kms, within 36 hours.

Downloads

Download now the Spartathlon Apps for mobile devices!

playstore

appstore