Δελτίο Τύπου 30-09-2017

Δελτίο Τύπου 30-09-2017

Ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό σκέλος του 35ου Σπάρταθλον

Μετά τους τερματισμούς του πρώτου Alexandr Sorokin (No.216) από την Λιθουανία, που κάλυψε την απόσταση των 246km στον πολύ τον εξαιρετικό χρόνο των 22 ωρών και 4 λεπτών, του δεύτερου Brunner Radek (No.187) από την Τσέχικη Δημοκρατία και του τρίτου Νικόλαου Σιδερίδη (No.14), αλλά και του τέταρτου Ishikawa Yoshihiko (No. 110) από την Ιαπωνία, ακολούθησαν αρκετοί ακόμη αθλητές (264) που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το 35ο Σπάρταθλον.

Πέμπτος τερμάτισε ο Πολωνός Bialobrzeski Sebastian (No.387) ενώ στην έκτη θέση ακολούθησε η  πρώτη από τις γυναικείες συμμετοχές, Patrycja Bereznowska (No.376) , με το κοινό να την αποθεώνει για την υπερπροσπάθειά της .

Στην έβδομη θέση τερμάτισε ο επίσης Πολωνός Sagan Lukasz (no. 365), στην όγδοη θέση ο Γάλλος Nicolas Cointepas (no. 202) και στην ένατη ο Ιάπωνας Shigemi Takayoshi (No.146).

O Joao Oliveira (no. 228), νικητής του 2013, τερμάτισε στην 11η θέση και κατά τη διάρκεια του τερματισμού του καταχειροκροτήθηκε και απαθανατίσθηκε από τα παιδιά της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, φορώντας τον κόκκινο μπερέ του Πορτογαλικού Στρατού.
Την τριάδα των πρώτων γυναικών συμπλήρωσαν, η Maraz Zsuzsanna (No.335) από την Ουγγαρία , που τερμάτισε στην 10η θέση και η Niwinska Aleksandra (No. 279) από την Πολωνία στην 15η θέση γενικής. Την τριάδα των Ελλήνων συμπληρώνουν οι Τάσιος Γιώργος (No.55) στην 18η θέση και Μαυρίκιος Χρήστος (No.39) , στην 38η θέση. Ο κόσμος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρέμεινε, υπό τις ευνοικές καιρικές συνθήκες, αναμένοντας και τον τελευταίο αθλητή να τερματίσει εντός του χρονικού ορίου του αγώνα!

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη συνεισφορά στην ασφάλεια των αθλητών κατά την διάρκεια του αγώνα που προσέφερε η Τροχαία Σπάρτης, η οποία ήταν παρών σε όλες τις διασταυρώσεις. Με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου των 36 ωρών για την ολοκλήρωση του αγώνα, συνολικά 265 αθλητές τερμάτισαν εγκαίρως τη διαδρομή των 246 χιλιομέτρων στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή του τερματισμού του ιερέα-δρομέα, Θεόδωρου Περπερίδη  (No.29), ο οποίος τερμάτισε έχοντας τα χέρια του σηκωμένα στον ουρανό κρατώντας τη γαλανόλευκη και καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο , ολοκλήρωσε την προσπάθειά του. Οι τελευταίοι τερματισμοί των αθλητών ολοκληρώθηκαν κάτω από τις ιαχές του μεγάλου πλήθος των θεατών, και τον θαυμασμό τους , για τη υπεράνθρωπη προσπάθεια  μέχρι την ολοκλήρωση των 246 χιλιομέτρων, που είναι η απόσταση από την Ακρόπολη μέχρι το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα.

Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ακούραστη προσφορά των συνοδών, όπου σε όλη την διάρκεια της νύχτας, δεν έπαψαν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών οι ανάγκες των οποίων αυξάνονταν, καθώς λιγόστευαν τα χιλιόμετρα που απέμεναν για τον τερματισμό τους.

Ο Δήμος Σπάρτης έχει προετοιμάσει ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης για να τιμήσει τους Σπαρταθλητές, σήμερα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00

 

Για το Γραφείο Τύπου Του 35ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Παντελής Τζερτζεβέλης


Χορηγοί 

Υποστηρικτές 

 

 

Περιγράφεται ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο, το Σπάρταθλον τρέχει πάνω από επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια (συχνά βρέχει κατά τη διάρκεια του αγώνα), διασχίζει αμπελώνες και ελαιώνες, ανεβαίνει απότομες πλαγιές και η πιο προκλητική απ' όλες όταν κατευθύνει τους δρομείς με ανάβαση 1.200 μέτρων και κάθοδο του Παρθένιου Όρους μέσα στην βαθιά νύχτα...

Αυτό είναι το βουνό, που καλύπτεται με βράχια και θάμνους, στην οποία λέγεται ότι ο Φειδιππίδης συνάντησε τον θεό Πάνα...

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Downloads

Download now the Spartathlon Apps for mobile devices!

playstore

appstore