Δελτίο Τύπου 28-09-2015

Δελτίο Τύπου 28-09-2015

logo small

Ολοκληρώθηκε την 26/09/2015 στις 19:00 το αγωνιστικό σκέλος του 33ου Σπάρταθλον, του ιστορικού αγώνα δρόμου 246 χιλιομέτρων, μετά τη λήξη του χρονικού ορίου των 36 ωρών από την εκκίνηση. Η αυλαία έπεσε για ένα ακόμη αγώνα Σπάρταθλον που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης, και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους.

Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη την Παρασκευή το πρωί. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.
Ολοκληρώθηκε την 26/09/2015 στις 19:00 το αγωνιστικό σκέλος του 33ου Σπάρταθλον, του ιστορικού αγώνα δρόμου 246 χιλιομέτρων, μετά τη λήξη του χρονικού ορίου των 36 ωρών από την εκκίνηση.
Η αυλαία έπεσε για ένα ακόμη αγώνα Σπάρταθλον που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης, και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους.
Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη την Παρασκευή το πρωί. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.
Η εξέλιξη του αγώνα προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα με τις ανατροπές να κυριαρχούν στη γενική κατάταξη. Τελικά νικητής στέφτηκε ο Γερμανός Florian Reus (no.324) με χρόνο 23.17.32 με δεύτερο το Βρετανό Dan Lawson (no.162) με χρόνο 23.53.33 και τρίτο τον Δανό Hansem Kim (no.286) με χρόνο 23.54.38.
Ακολούθησε 4η στη γενική κατάταξη η πρώτη γυναίκα για φέτος, η Αμερικανίδα Katalin Nagy (no.250) με χρόνο 25:07:13,μία επίδοση ρεκόρ για τις γυναίκες στην ιστορία της διοργάνωσης. Δεύτερη γυναίκα η επίσης Αμερικανίδα Alyson Venti (no.354) με χρόνο 26.50.51, και τρίτη γυναίκα η Ουγγαρέζα Lubics Szilvia (no.117) με χρόνο 29.18.45.
Πρώτος Έλληνας αθλητής και 13ος στη γενική κατάταξη ο Πετρόπουλος Νικόλαος (no.8) με χρόνο 27.40.24. Δεύτερος Έλληνας και 15ος στη γενική κατάταξη ακολούθησε ο Γιάννης Κουρκουρίκης (no.4) με χρόνο 28.22.47. Τρίτος Έλληνας ο Μπάκας Βαγγέλης (no.20) που τερμάτισε 19ος με χρόνο 28.45.33, μαζί με τον Σπαρτιάτη Δημόπουλο Ιωάννη (no.321) που έτρεχε «εντός έδρας» και ήρθε 20ος στη γενική κατάταξη.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που υπέφεραν από μικρο-τραυματισμούς, υποθερμία και υπερκόπωση, αναμενόμενα προβλήματα που ξεπεράστηκαν στην πλειοψηφία τους με τη βοήθεια των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών. Μεγαλύτερες δε ήταν οι καταπονήσεις στις πατούσες των αθλητών όπου στις πρώτες 12 ώρες του αγώνα δοκιμάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου 12άωρου του αγώνα από τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες.Τα ασθενοφόρα και τα οχήματα υποστήριξης ήταν διαθέσιμα σε όλες τις στιγμές που χρειάστηκε ενώ η ομάδα υποστήριξης του Σπάρταθλον φαίνεται πως ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Τα απρόοπτα όμως δεν είχαν πάντα αρνητική χροιά αφού οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν έλλειψαν και από τη φετινή διοργάνωση. Ο Έλληνας Γιάνης Κουρκουρίκης χόρεψε για λίγο συρτάκι καθώς τερμάτιζε εντυπωσιακά με την Ελληνική σημαία στα χέρια ανεμίζοντας, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους που είχε μαζευτεί για να υποδεχτεί τους Έλληνες Σπαρταθλητές. Ο 96ος Ισραηλινός Krauz Gilad τερμάτισε σηκώνοντας στα χέρια τη γυναίκα και την κόρη του σε μια επίδειξη δύναμης και αγάπης. Ο Γιαπωνέζος Ikeda Jin (no.40) έκανε την πρώτη «Σπάρταθλον» πρόταση γάμου στην αγαπημένη του αμέσως μετά τον τερματισμό του στην 138η θέση. Ο Σπαρτιάτης Χρήστος Μασούρας(no.322) κατά τον τερματισμό του σκαρφάλωσε στο άγαλμα του Λεωνίδα πανυγηρίζοντας ξεσηκώνοντας το πλήθος τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία.

Ο Πολωνός Malinowski Zbigniew (no. 348) που τερμάτισε 47ος μαζί με το Γάλλο Segui Gerard (nο.115) που τερμάτισε 139ος ήταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες τερματίσαντες αθλητές της φετινής διοργάνωσης στα 61 τους χρόνια. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη σε ηλικία, ήταν η Ιαπωνέζα Furuyama Takako (no.36), που τερμάτισε 172η στα 62 της χρόνια.
Το βραδινό του Σαββάτου, ο Δήμος της Σπάρτης είχε προετοιμάσει εκδήλωση, διαμορφώνοντας κατάλληλα στο πνεύμα του Σπαράθλου την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, προσκαλώντας όλους τους δημότες να προσέλθουν και να γιορτάσουν μαζί με τους Σπαρταθλητές την ολοκλήρωση του άθλου των 246 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές στις κατηγορίες των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα.
Η αναχώρηση των αθλητών και αθλητριών από την πόλη της Σπάρτης, έγινε σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, μετά το μεσημεριανό γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης, κο. Ευάγγελος Βαλιώτης. Η απονομή των επάθλων θα λάβει χώρα το βράδυ της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ιερά Οδό.
Όλη η ομάδα του Σπάρταθλον αλλά και οι αθλητές ανά τον κόσμο έχουν ήδη το βλέμα στραμμένο στο 34ο Σπάρταθλον που είναι προγραμματισμένο για το Σεπτέμβρη του 2016 και θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης και γιατί όχι να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ


Χορηγοί

 

 

Υποστηρικτές 

 

 

Περιγράφεται ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο, το Σπάρταθλον τρέχει πάνω από επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια (συχνά βρέχει κατά τη διάρκεια του αγώνα), διασχίζει αμπελώνες και ελαιώνες, ανεβαίνει απότομες πλαγιές και η πιο προκλητική απ' όλες όταν κατευθύνει τους δρομείς με ανάβαση 1.200 μέτρων και κάθοδο του Παρθένιου Όρους μέσα στην βαθιά νύχτα...

Αυτό είναι το βουνό, που καλύπτεται με βράχια και θάμνους, στην οποία λέγεται ότι ο Φειδιππίδης συνάντησε τον θεό Πάνα...

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Downloads

Download now the Spartathlon Apps for mobile devices!

playstore

appstore